H Πελίνα Ευαγγέλου είναι:
Eίναι πτυχιούχος Aνωτέρων Θεωρητικών της Mουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη). Σπούδασε Πιάνο, Kιθάρα, Μοντέρνο Τραγούδι, ‘Mουσική για Θέατρο και Kινηματογράφο’ και ‘Mουσική Tεχνολογία και Πληροφορική’. Παρακολούθησε τον τομέα της Mουσικής στο Tμήμα Tεχνών και Eπιστημών του Deree College. Oλοκλήρωσε το τριετές Μεταπτυχιακό Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα Mουσικοθεραπείας του Kέντρου Mουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το αντίστοιχο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του New York University (U.S.A.) και στη συνέχεια φοίτησε στο Mεταπτυχιακό Tμήμα Mουσικοθεραπείας του New York University στην Nέα Yόρκη των Hνωμένων Πολιτειών ως Advanced Student in Music Therapy. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τέσσερεις ετήσιους σεμιναριακούς κύκλους με θέμα: «Βασικές Αρχές Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, Ψυχαναλυτικό Πρίσμα και Δημόσια Περίθαλψη», του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων Καλλιθέας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής.
Aπο το 2001 που ξεκίνησε να εργάζεται ως μουσικοθεραπεύτρια έχει δουλέψει με παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές/αγχώδεις διαταραχές, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, με άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, νοητική, αισθητηριακή ή/και κινητική αναπηρία και με άτομα με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Έχει εργαστεί στην κλινική αποκατάστασης CenterLight Health System (πρώην Beth Abraham Family of Health Services) στο Bronx στη Nέα Yόρκη, στο Kέντρο Ημέρας Aτόμων με Eιδικές Aνάγκες “Aργώ” στον Πειραιά, στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Iνστιτούτου Ψυχικής Yγείας Παίδων και Eνηλίκων στην Καλλιθέα και σε άλλα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών της Αττικής.
Από το 2006 έως σήμερα εργάζεται στο Kέντρο Hμέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες “H Aμυμώνη”, στο Eλληνικό. Από το 2012 έως σήμερα είναι Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου πραγματοποιεί συνεδρίες μουσικοθεραπείας με παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες (Αθήνα, Γλυφάδα). Επιπλέον, από το 2014 έως σήμερα είναι υπεύθυνη και για τους «Σεμιναριακούς Κύκλους Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, διάρκειας 40 ωρών (Αθήνα ή εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου).
Παράλληλα με τη Μουσικοθεραπεία, από το 2009 πραγματοποιεί συναυλίες και μουσικές εμφανίσεις με τη συμμετοχή ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες, ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας (Community Music Therapy), με κύριο στόχο την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Το 2009 δημιούργησε το μουσικό σχήμα «Ονειρέματα», ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας. Κύρια μέλη του μουσικού σχήματος «Ονειρέματα» είναι η Μαρία Πόθου, η Μαριαλένα Θεοφανίδη και η Καλλιώ Μαρτυρίδου, τρία νέα κορίτσια με υπέροχες φωνές, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Aμυμώνη». Από το 2009 έως σήμερα τα «Ονειρέματα» έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 25 συναυλίες και μουσικές εμφανίσεις εντός και εκτός Αττικής (στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα με την ευγενική συμμετοχή της κ. Έλλης Πασπαλά, στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο Ωνάσσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σε Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στο ξενοδοχείο Athens Plaza, σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Π. Ψυχικό, σε μεγάλη συναυλία στο ΨΝΑ στο Δαφνί με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, σε Φεστιβάλ Τέχνης στο L.A. Theater στο Γκάζι, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στον Φάρο Τυφλών στην Καλλιθέα, σε Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Πόρτα Ανοιχτή-Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, στο 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής αγωγής στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής κ.α.). Το μουσικό πρόγραμμα των συναυλιών τους περιλαμβάνει τραγούδια των Μάνου Χατζηδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Πελίνας Ευαγγέλου κ.α.. Τη διδασκαλία των τραγουδιών και την επιμέλεια του προγράμματος πραγματοποιεί η Πελίνα Ευαγγέλου, η οποία συνοδεύει τα κορίτσια στο πιάνο. Το μουσικό σχήμα πλαισιώνουν εξαιρετικοί επαγγελματίες μουσικοί (βιολοντσελίστα, φλαουτίστα, σαξοφωνίστας, κιθαρίστας κ.α.).
Το 2014 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Όταν αρχίζει το τραγούδι»/ “When a song begins” (Μουσική σύνθεση, Ενορχήστρωση, Πιάνο, Διδασκαλία τραγουδιού: Π. Ευαγγέλου). Σχετικά με το ντοκιμαντέρ: Το μουσικό σχήμα και η θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας στη ζωή των κοριτσιών, ενέπνευσε τον νέο σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο, αδελφό μιάς εκ των μελών του σχήματος, της Μαρίας, ο οποίος δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ (διάρκειας 8 λεπτών) με πρωταγωνίστρια την αδελφή του και με θέμα τη συμβολή της Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μίας ενήλικης κοπέλας με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και συγκεκριμένα της αδελφής του, Μαρίας. Η ταινία έχει τίτλο: «Όταν αρχίζει το τραγούδι». Στη διάρκεια της ταινίας η Μαρία Πόθου ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μουσικοθεραπείας με την Πελίνα Ευαγγέλου και τον εκπαιδευόμενο της Αμυμώνης, Αντώνη (Στίχοι: Αντώνης Κωτάκης, Μουσική: Πελίνα Ευαγγέλου). Τον Σεπτέμβριο του 2014 το «Όταν αρχίζει το τραγούδι» (με τον αγγλικό τίτλο: When a song begins), πήρε το βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα. Ως βραβευμένη ταινία προβλήθηκε σε κινηματογράφους όλης της Ελλάδας, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αλεξάνδρεια, και τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ταινιών της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, προβλήθηκε με επιτυχία στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Montenegro, του Los Angeles και της Νέας Υόρκης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (στις Νύχτες Πρεμιέρας) και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η κ.Ευαγγέλου συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες για τη Μουσικοθεραπεία (Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το Μάρτιο του 2015, Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση- Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης 2012, Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικοθεραπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικοθεραπείας-Σεούλ, Κορέα 2011, Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ωνάσσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Eθνικό Ίδρυμα Aποκαταστάσεως Aναπήρων Άγιοι Aνάργυροι, Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Π. Ψυχικού κ.α).
Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί: σε έκδοση του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών («Μουσικοθεραπεία-Ανάδυση από την αυτιστική μοναχικότητα», εντός του βιβλίου: «Mουσικοκινητικά Δρώμενα ως Mέσον Θεραπευτικής Αγωγής”, 2003), σε έκδοση με επιλεγμένα κείμενα από τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου μουσικοθεραπείας που διοργάνωσε το Iόνιο Πανεπιστήμιο («Αντιμέτωπος με τον φόβο της εγκατάλειψης- H δημιουργία τραγουδιών ως μέσο αυτεπίγνωσης και ως πηγή δύναμης ενός ενήλικα με νοητική υστέρηση», εντός του βιβλίου: «Mουσικοθεραπεία και άλλες Mουσικές Προσεγγίσεις για Παιδιά και Νέους με Αναπηρίες», 2006) και σε ακαδημαϊκό σύγγραμμα για τη Μουσικοθεραπεία («Κοινωνική Μουσικοθεραπεία: ‘Όταν αρχίζει το τραγούδι’ της μουσικοθεραπεύτριας Πελίνας Ευαγγέλου», εντός του βιβλίου: «Μουσικοθεραπεία: Ο τρίτος δρόμος», Ψαλτοπούλου, Θ., 2016.. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών). Τα κείμενα της έχουν συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία μαθημάτων Μουσικοθεραπείας που διδάσκονται σε κρατικά Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου από τη Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Λέκτορα Μουσικοθεραπείας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Email: pelinaevangelou@hotmail.com , Facebook: Pelina Evangelou, Youtube: Pelina Evangelou/Πελίνα Ευαγγέλου